Menyelami Kebenaran Islam

Kisah Tauladan | Keikhlasan | Kerana Allah
Bersabar | Cinta | Rezeki
Kemaafan | Ibadah

Hubungi Saya
Menu
+ Tumblr

| Pembaca Setia | Paparan
Tertipu dengan Ibadah Sendiri
dicatat pada 3/03/2012 08:24:00 PG


Diriwayatkan dari sahabat Jabir radliyallahu’anhu, beliau berkata; Rasulullah shalallahu ‘alaihi wasallam mendatangi kami kemudian beliau bersabda:

Jibril berkata:Wahai Muhammad, demi Dzat yang telah mengutusmu dengan membawa kebenaran, sesungguhnya Allah Azza wa Jall memiliki seorang hamba dari hamba-hambanya yang lain, hamba tersebut telah beribadah kepada Allah Azza wa Jall selama lima ratus tahun di puncak sebuah gunung di sebuah pulau yang dikelilingi dengan lautan yang lebar dan tinggi gunung tersebut adalah tiga puluh dzira’.

Jarak dari setiap tepi lautan yang mengelilingi gunung tersebut adalah empat ribu farsakh. Di gunung tersebut terdapat sebuah mata air yang selebar beberapa jari, dari mata air tesebut mengalir air yang sangat segar dan berkumpul ke sebuah telaga dikaki gunung.

Disana juga terdapat pohon-pohon delima yang selalu berbuah setiap hari sebagai bekal hamba tersebut beribadah kepada Allah dihari-harinya. Setiap kali menjelang waktu petang, hamba tersebut turun dari atas gunung menuju telaga untuk mengambil air wudhu, sekaligus untuk memetik buah delima lalu memakannya, selesai kemudian barulah dia mengerjakan solat.

Setelah selesai menunaikan ibadah solat, hamba tersebut selalu berdoa kepada Allah S.W.T, supaya  ketika ajalnya datang menjemput, nyawanya dicabut dalam keadaan sujud kepada Allah dan dia juga berdoa supaya setelah kematiannya, jasadnya tidak dirosakkan oleh bumi dan oleh apapun juga sampai datangnya hari kebangkitan.

Jibril berkata; Allah S.W.T. memakbulkan semua doa sang hamba itu. Kemudian kami melintasi hamba tersebut, ketika kami turun dan naik lagi, kami menemukan sebuah pemberitahuan bahawa:Kemudian,pada hari kebangkitan, hamba tersebut dihadapkan pada Allah S.W.T, kemudian Allah S.W.T  bersabda;

“Masukkan hambaku ini ke syurga dengan sebab rahmat-Ku”.

Hamba tersebut berkata; “Dengan sebab amalku Ya Rabb”.

Allah bersabda; “Masukkan hambaku kesyurga dengan sebab rahmat-Ku”.

Sekali lagi hamba tersebut berkata; “Dengan sebab amalku Ya Rabb”.

Kemudian Allah S.W.T bersabda “Sekarang cuba timbang amalan hambaku ini dengan nikmat yang telah aku berikan kepadanya”.

Dan ternyata setelah ditimbang, nikmat penglihatan yang telah diberikan Allah kepada hamba tersebut, menyamai dengan timbangan amal ibadah yang telah dilakukannya selama lima ratus tahun. Dan masih tersisa anggota tubuh lain yang belum ditimbang, sedangkan amal hamba tersebut ternyata sudah habis.

Kemudian Allah S.W.T bersabda; “Sekarang masukkan hambaku ini ke neraka”

Dengan perintah Allah tersebut, kemudian para malaikat menggiring hamba ke neraka. Tiba-tiba ketika akan diiring ke neraka, hamba tersebut berteriak sambil menangis;

“Ya Rabb……Masukkan aku ke syurga dengan sebab rahmat-Mu”.

Kemudian Allah S.W.T memerintahkan kepada para Malaikat; “Tahan dulu wahai malaikat, dan bawa ke sini”.

Hamba tersebut lalu dibawa oleh para malaikat ke hadapan Allah S.W.T. Kemudian Allah S.W.T bersabda;

“Wahai hambaku, siapakah yang telah menciptakanmu yang sebelumnya kamu bukan apa-apa??”
Hamba tersebut menjawab; “Engkau Ya Rabb”.

Allah S.W.T bersabda lagi; “Siapakah yang telah memberikan kekuatan kepadamu, sehingga kamu mampu beribadah kepadaku selama lima ratus tahun??”

Hamba menjawab; “Engkau Ya Rabb”.

Allah S.W.T bersabda: “siapakah yang telah menempatkanmu disebuah gunung yang berada ditengah-tengah laut yang luas, mengalirkan dari gunung tersebut air yang segar sedangkan di sekelilingnya adalah air yang asin, yang menumbuhkan buah delima setiap malam yang seharusnya hanya setahun sekali berbuah, serta siapa yang telah memenuhi permintaanmu, ketika engkau berdoa supaya dimatikan dengan cara bersujud?”

Hamba tersebut menjawab dengan wajah menunduk malu dan bersuara secara perlahan; “Engkau Ya Rabb”.
Allah S.W.T bersabda: “Itu semua tidak lain tidak bukan adalah atas sebab rahmat-Ku, dan dengan rahmat-Ku juga engkau Aku masukkan ke syurga”.

Kemudian Allah S.W.T  bersabda kepada para malaikat; “Masukkan hambaku ini ke syurga, engkau adalah sebaik-baik hamba wahai hamba-Ku”.

Lalu dimasukkanlah hamba tersebut kedalam syurga berkat rahmat Allah S.W.T.

Kemudian Jibril berkata; “Sesungguhnya, segala sesuatu itu adalah berkat rahmat Allah wahai Muhammad”.


Pengajaran daripada kisah tersebut

Dalam asyik kita mengerjakan sesuatu Ibadah,janganlah kita hanya mengfokuskan kepada ganjaran amalan tersebut,sebaliknya beribadahlah dengan semata-mata untuk memperoleh keredhaan Allah S.W.T kerana dengan keredhaan tersebut sahajalah yang boleh menjamin segala amalan Ibadah kita diterima olehNya.

Label:

Catat Ulasan